Za "Poduzetnički impuls" 376,5 milijuna kuna

Bez autora
Mar 22 2012

U poticanje razvoja poduzetništva i obrtništva Vlada će u ovoj godini, kroz program „Poduzetnički impuls“, uložiti više od 376,5 milijuna kuna. Taj će se novac usmjeriti u jačanje konkurentnosti poduzetništva, povoljno financiranje i jamstva, te u obrazovanje, unapređenje poduzetničke infrastrukture i projekte EU, kao i u institucionalnu podršku razvoju poduzetništva i obrtništva. Veliku ulogu u cijelom procesu imat će Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG), čije je ovlasti Vlada danas odlučila proširiti i koja će u „Poduzetničkom impulsu“ sudjelovati s više od 53,8 milijuna kuna. Hrvatsko gospodarstvo je, po svojoj strukturi, u biti mikro-gospodarstvo. Male i srednje velike tvrtke čine više od 99 posto svih tvrtki u Hrvatskoj. Malo poduzetnitšvo daje trećinu hrvatskoga bruto domaćeg proizvoda (BDP), čemu još valja pribrojiti oko petinu BDP-a koje generiraju srednje veliki poduzetnici.

Za "Poduzetnički impuls" 376,5 milijuna kunaU poticanje razvoja poduzetništva i obrtništva Vlada će u ovoj godini, kroz program „Poduzetnički impuls“, uložiti više od 376,5 milijuna kuna.

Taj će se novac usmjeriti u jačanje konkurentnosti poduzetništva, povoljno financiranje i jamstva, te u obrazovanje, unapređenje poduzetničke infrastrukture i projekte EU, kao i u institucionalnu podršku razvoju poduzetništva i obrtništva.

Veliku ulogu u cijelom procesu imat će Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG), čije je ovlasti Vlada danas odlučila proširiti i koja će u „Poduzetničkom impulsu“ sudjelovati s više od 53,8 milijuna kuna.

„Hrvatsko gospodarstvo je, po svojoj strukturi, u biti mikro-gospodarstvo“, ocijenio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, predstavljajući „Poduzetnički impuls“.

Svoj zaključak temelji na podacima, prema kojima male i srednje velike tvrtke čine više od 99 posto svih tvrtki u Hrvatskoj. Malo poduzetnitšvo daje trećinu hrvatskoga bruto domaćeg proizvoda (BDP), čemu još valja pribrojiti oko petinu BDP-a koje generiraju srednje veliki poduzetnici.

Taj segment poduzentištva zapošljava preko 60 posto zaposlenih, a njegovi gospodarski subjekti daju preko 40 posto hrvatskoga izvoza. „Kak bi se reklo, lepi penezi nam stojiju na raspolaganju“, pohvalio je premijer Zoran Milanović Marasov program poticanja maloga gospodarstva .

Vlada je danas odlučila ponovno osnovati i agenciju za poticanje ulaganja. Nova agencija zvat će se Agencija za investicije i konkurentnost, a u Hrvatskoj se osniva po treći puta. Posljednji je put Agencija za promicanje izvoza i ulaganja ukinuta 2010.: nakon sukoba s tadašnjim ravnateljem Sanijem Ljubunčićem, ondašnja je premijerka Jadranka Kosor odlučila ukinuti tu agenciju, a njene je poslove kasnije preuzeo novi potpredsjednik Vlade za ulaganja Domagoj Ivan Milošević.

Nova će agencija raspolagati proračunom od 18 milijuna kuna. „Investitori će dobiti svog direktno zaduženog mentora, koji će ih voditi kroz birokratske prepreke i nelogičnosti zakonodavstva“, ocijenio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, pod čijom će paskom nova agencija i funckionirati.

Vlada je danas dala i suglasnost na prijedlog Statuta novog Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Taj je centar nedavno izazvao pravi sukob na Vladi, budući da se njegovim ovlastima suprotstavila ministrica zaštite okoliša Mirela Holy, u čemu ju je podržao i premijer, no Čačićev je stav bio da je on neophodan za bolje poslovanje javnih poduzeća iz energetskog sektora i investicije u njemu.

Podsjetimo, Vladin investicijski plan, težak 2,4 milijarde eura, u velikoj se mjeri oslanja upravo na energetiku.

Banski su dvori prihvatili i izvješće o provedbi mjera Akcijskog plana za provedbu Strategije razvoja ljudskih potencijala u državnoj službi za prošlu godinu, Prema riječima ministra uprave Arsena Bauka, s provedbom tog Akcijskog plana kasnilo, pa je proveden samo dio mjera.

Podaci iz Vladina registra pokazuju da je u državnoj upravi i javnim službama u više od 2.000 instutitucija krajem prošle godine radilo 227.127 ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik